Pastel Boya nedir nasıl yapılır
15 Şubat 2015- Pastelin kalitesi ve türü kullanılan malzemelerin oranına ve cinsine göre değişişlik gösterir.
Artist kalite pasteller tamamen pigmentlerden oluşmaktadır.Çok az miktarda bağlayıcı kullanılır.
Bu nedenle artist kalite pastellerin renkleri yoğun ve parlaktır. Örnek Schmincke artist soft pastel,Senelier artist soft pastel
Pastel boyalar, yumuşak ( soft) Pasteller, sert ( köşeli ) pasteller, yağlı pasteller, aquarell ( sulu) pasteller ve pastel kalemler olarak sınıflandırılır.
Pastel boyada renkleri birbirleri ile karıştırmak zordur.Bu sebeple üreticiler 500`e yakın renk yelpazesi sunmaktalardır. - Neredeyse her rengin bulunduğu bir boyadır.
Pastel boya kalıcıdır. Birkez boyandıktan sonra renkleri zamanla değişmez ve yok olmaz.
Pastel boyanın en karakterist özelliği çabuk uygulanabilir olmasıdır.
Diğer boyama teknikleri gibi hazırlık aşamasına ihtiyaç duymaz.
Kapatıcı özelliği bulunmaktadır.Yani,kağıtta alttaki renk üstüne ondan daha koyu olmak şartıyla bir renk sürülebilir.Bu,sadece rengi birazcık soluk hale getirecektir. - Renk karışımlarında kullanılabilir bir boya türüdür.Bir diğer özelliği de sürüldükten sonra temiz bir şekilde kazınabilir olmasıdır.Eğer renk koyu değilse kazındığında hiç iz kalmayacaktır.Koyu renklerde de üstüne tekrar bir boya sürüldüğü takdirde kazınan renk belli olmayacaktır.
- Neredeyse her rengi bulunan bir boyadır.
- Pastel de, diğer tüm resim teknikleri kadar renkli ve canlı bir görünüm sağlar. Kuru bir teknik olduğu gibi pudramsı yüzeyi ışığın kurulmasını güçlendirir ve bu yüzden de hiçbir tekniğin ulaşamayacağı bir renk yoğunluğu taşır.
Kuru olduğundan kağıdın ya da boyanın kurumasını beklemek gibi sinir bozucu bir yanı yoktur. Kuru boyayı elimize alır, rengi doğrudan resmin yüzeyine aktarırız.
Pstel boya içinde zamanla sararıp çatlamalara yol açabilecek yağ ve vernik bulunmadığından yağlıboyadan daha uzun ömürlüdür.
Teknik açıdan sağladığı bu yararların yanı sıra, pastel son derece ilginç bir kullanım alanı yaratır.
Pastel boyadaki rengin gücünü, boya maddeleri ile karıştırılan tebeşir oranı belirler.
Yüksek oranda tebeşir karıştırılması açık ton, düşük oranda tebeşir ise koyu ton elde etmeye yarar ve böylece her rengin çok sayıda tonu elde edilebilir.
Çok kişi pasteller içindeki pigmentlerin yani boya maddelerinin, yağlıboya ve suluboyalarda olduğunu bilmez; bu boyalarla pastel arasındaki tek fark yapım işlemindedir.
Yağlıboyalar, incecik toz halinde öğütülmüş boya maddelerinin yağla, suluboyalar zamklı suyla, pasteller ise bu tozların katı bir hamur oluşturana tek tebeşir ve suyla karıştırılmasından oluşur.
Çalışma için gerekli malzemeler ve dikkat edilecek hususlar; - 1-Şövale ve altlık (Dik duran bir şövale pastel boya kırıntılarının kağıt yüzeyinden aşağı dökülmesine imkan sağlar. Böylece resim yüzeyi temiz kalabilir.)
- 2-Pastel boya Profesyonel ve amatör herkes için farklı tür ve kalite, pastel boyalar mevcuttur.
3-Fiksatif sprey Yapılan pastel resimlerin bozulmaması için gereklidir. Çünkü yapılan resimler çerçevelenmediği sürece iyi korumalı ve birbirlerine sürtünmeleri engellenmelidir.
Aşrı sprey kullanımından kaçınılmalı yoksa renklerin parlaklığı gider.
4-Pastel boya için özel geliştirilmiş fon kağıtları ,velür kağıtlar,ingres kağıtlar,Tektür yüzeyli kağıtlar (zımpara dokulu) Dokulu kağıtlar her zaman çok iyi etki verir.
İstenilen etkiyi elde etmek için kağıdın rengine dikkat etmek gerekir. Gri, pembe-gri, yeşil-gri, mavi-gri kağıtlar kullanılabilir. bu renkler gözü yormaz ve izleyiciyi dinlendirir. Çarpıcı sonuçlar elde etmek için koyu ve parlak renkli kağıtlar üzerine parlak renkli pasteller kullanmak gerekir. Orta ton renk ve kağıtlar en idealidir.
Kağıt seçiminde konunun rengine uygunlukta önemlidir. Örneğin deniz resmi çalışan kişi mavi-gri, yaz mevsiminde buğday tarlalarını çalışan biri sarı kağıtları tercih edebilir.